Politika zasebnosti in varovanja osebnih podatkov

Ker spoštujemo vašo zasebnost, si prizadevamo za skrbno ravnanje z vašimi osebnimi podatki. Prosimo vas, da pozorno preberete to politiko zasebnosti in varovanja osebnih podatkov (v besedilu: politika). Trudimo se, da bi bila politika spisana v poljudnem in jasnem jeziku s čim manj pravnega izrazoslovja.

Upravljavec vaših osebnih podatkov je DigitALPS d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana. Politika temelji na Splošni uredbi o varstvu podatkov (v politiki: GDPR)[1] in določa pravila po katerih od vas zbiramo, urejamo, shranjujemo ali kako drugače obdelujemo vaše osebne podatke, pridobljene preko spletnega mesta www.digitalps.eu. Za kakršnokoli vprašanje, pomislek ali pritožbo v zvezi s politiko smo vam vedno na voljo preko elektronskega naslova legal@digitalps.eu.

Privolitev

Politika se uporablja za vsakogar, ki šteje za uporabnika po Splošnih pogojih za uporabo spletnega mesta www.digitalps.eu, torej vsakogar, ki obišče katerokoli spletno stran na tem spletnem mestu. S tem, ko v pojavnem oknu izberete »Sprejmi in Nadaljuj«, se v celoti strinjate s to politiko. Če se s to politiko ne strinjate, vam uporabe spletnega mesta ne moremo omogočiti.

Politika postavlja temelj za obdelavo vaših osebnih podatkov. Nekateri deli spletnega mesta pa vam nudijo storitve (denimo naročilo na spletne novice, zahteva za obravnavo kot profesionalna stranka), za katere bomo od vas potrebovali ponovno privolitev za obdelavo osebnih podatkov.

Politiko redno posodabljamo, saj si prizadevamo za poslovanje, ki je skladno z evropsko in slovensko zakonodajo varovanja osebnih podatkov. Prizadevali si bomo, da vas o bistvenih spremembah pravočasno obvestimo. Kljub temu, ne pozabite, da obisk spletnega mesta ni mogoč, če v tedaj veljavno politiko ne privolite.

  1. Osebni podatki

1.1. V politiki »osebni podatki« pomenijo katerekoli informacijo v zvezi z določenim ali določljivim uporabnikom, ki jih neposredno ali posredno pridobimo od vas.

1.2. Od vas zbiramo različne osebne podatke za različne namene. Uporabnike spletnega mesta delimo v 3 skupine. V prvi so tisti, ki le brskajo po spletnem mestu. V drugi so tisti, ki se odločijo za naročilo naših spletnih novic. V tretji so tisti, ki se odločijo, da bodo preko spletnega mesta oddali zahtevo za obravnavo kot profesionalna stranka in tako sprožili postopek kvalifikacije (v besedilu: postopek kvalifikacije). Za vsako od teh skupin obdelujemo le osebne podatke, ki so nujni za doseganje namena zbiranja.

  1. Zbiranje osebnih podatkov

2.1. Od vas zbiramo osebne podatke, ki nam jih posredujete sami, na primer:

  • ko pošljete izpolnjene obrazce, ki se nanašajo na našo storitev,
  • ko sodelujete z našimi službami za podporo ali oddelkom za trženje preko telefonskih klicev, osebnih srečanj ali elektronskih sporočil,
  • ko uporabljate naše spletno mesto ali naše storitve in
  • če nam osebne podatke pošljete iz kakršnihkoli drugih razlogov.

2.2. Nekatere osebne podatke avtomatično zbiramo in hranimo z uporabo piškotkov. Piškotki so majhne tekstovne datoteke, ki jih spletno mesto shrani na vaš računalnik. Zasnovani so tako, da vas lahko naše spletno mesto prepozna ob naslednjih obiskih. Zaradi piškotkov je vaša izkušnja s spletnim mestom bolj interaktivna in učinkovita. Zbirajo se le z namenom vodenja statistike uporabe spletnega mesta in optimalnega prikaza njegove vsebine. Denimo, piškotki lahko shranijo vaše nastavitve na našem spletnem mestu (jezik spletnega mesta), zabeležijo vašo približno geografsko lego, podatke o brskalniku in modelu računalnika, ki ga uporabljate, naloženem operacijskem sistemu, IP in MAC naslovu ter druge tehnične podatke v zvezi z napravo, preko katere dostopate do našega spletnega mesta. Namenjeni so zlasti odkrivanju vzorcev brskanja, tako da zbirajo nekatere osnovne informacije o uporabnikih, ki nam omogočijo doseganje namenov zbiranja vaših osebnih podatkov.

Pogosto z uporabo piškotkov sploh ni mogoče ugotoviti identitete uporabnika. Veljavnost piškotkov je različna, po preteku veljavnosti pa jih brskalnik samodejno izbriše. Lahko jih izbriše tudi uporabnik sam, ali pa jih v vašem spletnem brskalniku povsem onemogočite. V primeru, da boste uporabo piškotkov v celoti onemogočili, vam ne moremo zagotavljati pravilnega delovanja spletnega mesta.

Na uporabo piškotkov ste opozorjeni vedno, kadar obiščete naše spletno mesto. Piškotkov ne nudimo zunanjim ponudnikom storitev, niti jih ne uporabljamo za prikazovanje oglasov. S tem, ko v pojavnem oknu izberete »Sprejmi in Nadaljuj«, se v celoti strinjate z uporabo piškotkov. Če se z uporabo piškotkov ne strinjate, vam uporabe spletnega mesta ne moremo omogočiti.

2.3. Če nam posredujete osebne podatke, ki se nanašajo na tretjo osebo (denimo osebne podatke vašega zakonca, otrok, staršev, zaposlenih ali drugih oseb), bomo šteli, da ste pridobili pisno privolitev tretje osebe za posredovanje teh osebnih podatkov za namene določene s to politiko.

2.4. Zagotoviti morate, da so vsi osebni podatki, ki nam jih posredujete oziroma predložite, popolni, točni, resnični in pravilni. V nasprotnem primeru vam ne moremo učinkovito zagotoviti naših storitev ali omogočiti izvajanja pravic, ki vam pripadajo.

  1. Nameni obdelave osebnih podatkov

3.1. Osnovni nameni obdelave

Namen zbiranja vaših osebnih podatkov je odvisen od vaše uporabe spletnega mesta, torej ali po njem le brskate, se na njem naročite na spletne novice ali preko njega sprožite postopek za obravnavo kot profesionalna stranka.

Če po spletnem mestu le brskate, od vas ne zbiramo drugih osebnih podatkov, kot tistih, ki jih zbirajo piškotki in ki so obdelovani z namenom vodenja statistike uporabe spletnega mesta in optimalnega prikaza njegove vsebine.

Če se na spletnem mestu naročite na naše spletne novice, od vas potrebujemo podatek o vaši elektronski pošti. Ta osebni podatek se obdeluje izključno z namenom pošiljanja naših spletnih novic.

Če preko spletnega mesta sprožite postopek kvalifikacije tako, da oddate zahtevo za obravnavo kot profesionalna stranka in ste fizična oseba, od vas potrebujemo te osebne podatke: ime, priimek, elektronska pošta in telefonska številka. Če sprožite postopek kvalifikacije kot zakoniti zastopnik ali pooblaščenec pravne osebe, od vas potrebujemo osebni podatek: ime in priimek. Ti osebni podatki in drugi podatki, ki niso osebni podatki po GDPR, se obdelujejo izključno z namenom, da se izvede postopek kvalifikacije skladno z ZTFI.[2]

3.2. Povezani nameni obdelave

Glede na vašo uporabo spletnega mesta lahko po potrebi in skladno z zgornjimi nameni vaše osebne podatke obdelujemo tudi zaradi:

  • odzivanja na vaše poizvedbe in zahteve ter reševanje vaših pritožb;
  • opravljanja administrativnih opravil;
  • preverjanja vaše identitete v javno dostopnih bazah podatkov ali bazah podatkov tretjih oseb;
  • boljšega razumevanja načinov uporabe spletnega mesta;
  • izboljševanja uporabniške izkušnje s spletnim mestom;
  • izvedbe tržnih raziskav, ki nam omogočajo razumeti demografijo uporabnikov,
  • pripravljalnih aktivnosti za sklenitev poslov vlaganja v sklade, s katerimi upravljamo;
  • preverjanja njihove notranje skladnosti in verodostojnosti;
  • analiziranja poslovnih tveganj in odkrivanja ter preprečevanja kaznivih dejanj ali drugih zlorab spletnega mesta;
  • spremljanja naših interakcij z vami, kot uporabniki spletnega mesta;
  • preverjanja naših zakonskih obveznosti, zlasti zaradi zagotavljanja skladnost poslovanja s prisilnimi predpisi;
  • reševanja sporov z vami, kot uporabniki spletnega mesta;
  • zagotavljanja storitev, povezanih z upravljanjem alternativnih investicijskih skladov (na primer, izvajanje naročil za nakup ali odkup enot skladov);
  • statistične analize uporabe spletnega mesta.

Obdelava vaših osebnih podatkov po zgornjih alinejah je povezana izključno s tremi osnovnimi nameni obdelave vaših osebnih podatkov iz točke 3.1. Možno je torej, da se vaši osebni podatki, poleg osnovnih namenov, obdelujejo tudi za povezane namene. Ni nujno, da se vaši osebni podatki obdelujejo za vse povezane namene iz zgornjih alinej.

Na primer, če po našem spletnem mestu le brskate, lahko vaše osebne podatke obdelujemo tudi z namenom preprečevanja zlorab spletnega mesta. Če se prijavite na naše spletne novice, lahko vaše osebne podatke uporabimo tudi za reševanje vaših pritožb, odgovor na vaše poizvedbe ali kaj podobnega. Uspešno izvedeni postopek kvalifikacije po ZTFI, lahko pomeni, da moramo izvesti nekatere pripravljalne aktivnosti za naložbo v izbrani sklad (priprava dokumentacije in podobno).

Obdelava vaših osebnih podatkov za povezane namene po zgornjih alinejah bo torej vedno vezana na osnovne namene, omejena in sorazmerna vaši uporabi našega spletnega mesta.

Vaših osebnih podatkov ne bomo uporabljali za nobene namene, ki niso navedeni v tej politiki, ne da bi prej pridobili vašo izrecno privolitev. Občasno se lahko zgodi, da vas bomo prosili za privolitev k deljenju vaših osebnih podatkov s tretjimi osebami. Če v takem primeru privolitve ne bi podali, vam del naših storitev morda ne bo na voljo.

  1. Hramba in varovanje vaših osebnih podatkov

Osebne podatke pridobljene preko spletnega mesta varno hranimo, saj spoštujemo vašo zasebnost. Uporabljamo ustrezne fizične, tehnične in administrativne ukrepe, da bi zaščitili varnost in zaupnost vaših osebnih podatkov, skladno z veljavno zakonodajo. Na primer, vaši osebni podatki, ki so hranjeni v elektronski obliki so zaščiteni z gesli, medtem ko so tisti v fizični obliki hranjeni v zaklenjenih in varovanih prostorih. Dostop do njih je omogočen le našim zaposlenim ali pogodbenim sodelavcem, ki vaše osebne podatke potrebujejo za izvajanje njihovih delovnih nalog.

Ne moremo jamčiti z absolutno gotovostjo, da ne bo prišlo do izgube, spremembe ali zlorabe vaših osebnih podatkov. Kljub vsem varnostnim ukrepom in našim prizadevanjem za zagotavljanje z nameni skladne obdelave, vedno obstoji tveganje za izgubo, spremembo ali zlorabo vaših osebnih podatkov. Slednje velja zlasti pri prenosu vaših osebnih podatkov od vas do nas preko spletnega mesta, telefona ali na kakšen drug način. Če menite, da je prišlo do izgube, spremembe ali zlorabe vaših osebnih podatkov, vas prosimo, da nam to nemudoma in brez oklevanja sporočite.

  1. Razkritje osebnih podatkov

5.1. Skrbimo za to, da so vaši osebni podatki dostopni le tistim osebam, ki imajo za to legitimen interes. Osebni podatki se lahko, izključno za doseganje zgoraj opisanih namenov, razkrijejo osebam, ki z nami sodelujejo pri zagotavljanju naših storitev. Pri tem skrbimo za to, da se vaši osebni podatki razkrijejo le v obsegu, ki je nujno potreben za doseganje namena obdelave vaših osebnih podatkov. Vaših osebnih podatkov ne prodajamo ali oddajamo. Osebe, katerim lahko razkrijemo vaše osebne podatke v skladu s to politiko so na primer:

  • zaposleni, pogodbeni sodelavci ali druge osebe, ki na podlagi pogodbe sodelujejo z nami pri zagotavljanju naših storitev,
  • posamezniki ali družbe, ki opravljajo storitve zavarovanja ali svetovanja,
  • posamezniki ali družbe, ki nam omogočajo običajno poslovanje, kot na primer kurirske službe, ponudniki telekomunikacijskih storitev, ponudniki plačilnih sistemov, izvajalci tržnih raziskav in drugo,
  • banke, kreditne institucije ali borznoposredniške družbe,
  • revizorji,
  • druge osebe, katerim dovolite razkritje vaših osebnih podatkov na podlagi posebne privolitve ali katerim moramo razkriti vaše osebne podatke skladno z veljavnimi predpisi.

5.2. Vaši osebni podatki se vedno lahko delijo s tretjimi osebami v naslednjih primerih:

  • da bi preprečili zlorabe, lahko preverjamo vašo identiteto z uporabo javno dostopnih podatkovnih baz ali baz podatkov tretjih oseb.
  • vaše osebne podatke lahko delimo s podjetji, ki se zanimajo za nakup poslovnega deleža v DigitALPS d.o.o. ali s katerimi se nameravamo združiti. V primeru, da bi prišlo do nakupa ali združitve, bomo poskrbeli, da bo ta politika ostala v veljavi tudi v novi lastniški strukturi in da vas o tem v naprej obvestimo.
  • vaše osebne podatke smo lahko v nekaterih primerih primorani razkriti zaradi odredbe sodišča ali drugega državnega organa.
  • lahko se zgodi, da presodimo, da bi razkritje vaših osebnih podatkov preprečilo škodo na telesu ali imetju drugih oseb.
  • razkritje vaših osebnih podatkov je lahko nujno tudi zaradi preprečevanja kaznivih dejanj ali preiskovanja drugih kršitev zakonodaje ali drugih pravil uporabe našega spletnega mesta.
  1. Vaše pravice

6.1. Pravica do dostopa

Od nas lahko kadarkoli zahtevate potrditev, ali v zvezi z vami obdelujemo osebne podatke. Če je temu tako, lahko zahtevate tudi dostop do vaših osebnih podatkov in informacije o namenu obdelave, vrstah osebnih podatkov, uporabnikih, katerim so bili razkriti vaši osebni podatki, predvidenem obdobju hrambe in druge informacije, skladno s 15. členom GDPR.

6.2. Pravica do popravka

Od nas lahko kadarkoli zahtevate, da popravimo netočne osebne podatke v zvezi z vami oziroma, da jih dopolnimo ob upoštevanju namenov obdelave.

6.3. Pravica do pozabe

Od nas lahko zahtevate, da brez nepotrebnega odlašanja izbrišemo vaše osebne podatke, kadar ni več potrebe za obdelavo za določen namen, če umaknete privolitev in za obdelavo ne obstoji nobena druga podlaga, če ugovarjate obdelavi in za nadaljnjo obdelavo ne obstajajo nobeni prevladujoči zakoniti razlogi, če so bili vaši osebni podatki nezakonito obdelani ali zaradi katerih drugih razlogov, predvidenih z GDPR.

  1. 4. Pravica do omejitve obdelave

Od nas lahko v določenih primerih zahtevate, da omejimo obdelavo vaših osebnih podatkov:

  • če oporekate točnosti podatkov, lahko zahtevate, da omejimo njihovo obdelavo za obdobje, ki ga potrebujemo, da preverimo njihovo točnost,
  • če je obdelava nezakonita in nasprotujete izbrisu vaših osebnih podatkov, lahko zahtevate omejitev njihove obdelave,
  • če jih ne potrebujemo več za namene obdelave, vi pa jih potrebujete za uveljavljanje, izvajanje ali obrambo pravnih zahtevkov, lahko zahtevate omejitev obdelave,
  • če ste vložili ugovor v zvezi z obdelavo vaših osebnih podatkov (glej spodaj Pravica do ugovora), lahko zahtevate omejitev njihove obdelave, dokler se ne preveri, ali naši zakoniti razlogi za (nadaljnjo) obdelavo prevladajo nad vašimi zakonitimi razlog za prenehanje nadaljnje obdelave.

6.5. Obveznost obveščanja

Od nas lahko kadarkoli zahtevate, da vas obvestimo o uporabnikih, katerim so bili razkriti vaši osebni podatki.

6.7. Pravica do prenosljivosti

Od nas lahko zahtevate, da vam posredujemo vaše osebne podatke v strukturirani, splošno uporabljani in strojno berljivi obliki ali da jih posredujemo drugemu upravljavcu, če je to tehnično izvedljivo, kadar njihova obdelava temelji na privolitvi ali na pogodbi in se izvaja z avtomatiziranimi sredstvi (na primer s piškotki ali drug podoben način).

6.8. Pravica do ugovora

Kadar se vaši osebni podatki obdelujejo zaradi našega zasledovanja zakonitih interesov, lahko zaradi razlogov, povezanih z vašim posebnim položajem, ugovarjate obdelavi vaših osebnih podatkov. V takem primeru bomo prenehali obdelovati vaše osebne podatke, razen če dokažemo, da obstojijo nujni legitimni razlogi za obdelavo, ki prevladajo nad vašimi interesi, pravicami in svoboščinami ali da je obdelava potrebna zaradi uveljavljanja, izvajanja ali obrambo naših pravnih zahtevkov.

Kadar pa se vaši osebni podatki obdelujejo zaradi neposrednega trženja, lahko kadarkoli ugovarjate obdelavi vaših osebnih podatkov za ta namen. V tem primeru bomo nemudoma prenehali z obdelavo vaših osebnih podatkov.

6.9. Pravica do preklica privolitve

Privolitev v obdelavo osebnih podatkov lahko kadarkoli prekličete. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave pred njenim preklicem.

6.10. Pravica do pritožbe

Kadarkoli lahko zoper nas v zvezi z obdelavo vaših osebnih podatkov vložite pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije.

6.11. Stroški uresničevanja pravic

Za uveljavljanje katerekoli pravice, ki vam pripada po GDPR, vam ne bomo zaračunali nobenih stroškov, razen kadar bi bila vaša zahteva očitno neutemeljena, ponavljajoča ali pretirana. V tem primeru vam bodo zaračunani razumno visoki stroški.

  1. Vaše sodelovanje

Da bi vam lahko omogočili izvrševanje vaših pravic po GDPR in obenem zagotovili varnost osebnih podatkov, ki jih obdelujemo, boste morda morali sodelovati z nami pri obravnavi vaših zahtev (na primer, sodelovanje pri preverjanju vaše identitete, komuniciranje z nami za čim hitrejšo ugoditev vašim zahtevam in druge oblike sodelovanja).

  1. Čas reševanja zahtev

Prizadevamo si za čim hitrejšo obravnavo vaših zahtev. Menimo, da obravnava posamezne zahteve ne bi smela trajati več kot mesec dni, vendar se lahko ta rok podaljša zaradi zapletenosti vaše zahteve ali večjega števila drugih zahtev ob istem času. V tem primeru vas bomo redno obveščali o stanju obravnave vaše zahteve.

  1. Čas hrambe vaših osebnih podatkov

Vaše osebne podatke bomo hranili toliko časa, kolikor je potrebno za njihovo obdelavo za namene, zaradi katerih jih obdelujemo. V nekaterih primerih prisilni predpisi, kot na primer s področja preprečevanja pranja denarja in financiranja terorizma ali s katerega drugega področja, od nas terjajo nadaljnjo hrambo vaših osebnih podatkov. Na primer, če se odločimo za ukinitev spletnega mesta, ukinitev spletnih novic ali prenehanje izvajanja postopka kvalifikacije preko spletnega mesta, bomo prenehali s hrambo vaših osebnih podatkov, razen kadar smo primorani v nadaljnjo hrambo zaradi spoštovanja določb drugih prisilnih predpisov.

  1. Končne določbe

10.1. Neveljavnost katerekoli določbe te politike, ne glede na razlog neveljavnosti, ne pomen, da je politika v celoti neveljavna. V takem primeru se neveljavna določba šteje za nezapisano, ta politika pa velja naprej brez te določbe.

10.2. Za pravna razmerja med uporabniki in DigitALPS d.o.o. se uporablja pravo Republike Slovenije in pravo Evropske unije. Za reševanje morebitnih sporov je pristojno sodišče v Ljubljani.

 

V veljavi od 25. maja 2018

 

 

 

[1] Uradni list EU, L 119, 4. 5. 2016, str. 1-88, Uredba (EU) 2016/679 Evropskega parlamenta in Sveta z dne 27. aprila 2016 o varstvu posameznikov pri obdelavi osebnih podatkov in o prostem pretoku takih podatkov ter o razveljavitvi Direktive 95/46/ES.

[2] Ur. l. RS, št. 67/2007, Zakon o trgu finančnih instrumentov.